Bestaat er ook zoiets als ‘Makelaar Beun de Haas’?

Door op 30 Oktober 2020

Ik kom het helaas tegen. Makelaars die actief zijn in de markt zonder dat deze de gewenste ervaring en benodigde papieren hebben. Én die zonder enige vorm van intensieve begeleiding door een ervaren makelaar aan de slag zijn. Ongeleide projectielen die ook wel aan te duiden zijn als ‘Makelaar Beun de Haas’.

Onbekendheid bij de consument

Het valt de consument ook niet kwalijk te nemen. Een consument denkt bij het vinden van een verkoop- of aankoopmakelaar dat iedere makelaar hetzelfde is en het zelfde voor de klant doet. Dat is echter niet het geval. Waarom is het zo belangrijk om de verkoop van uw meest (financieel gezien) waardevolle bezit in handen te geven aan een makelaar welke is aangesloten bij een branchevereniging?

Aangesloten bij branchevereniging

U wilt bij de dienstverlening van de makelaar verzekerd zijn van een goede dienstverlening, uitstekende procesbegeleiding en kennis van zaken. Makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging zijn verplicht om te werken volgens de strenge normen en waarden die door de brancheverenigingen zijn opgesteld. Hier hebben de makelaars zich ook aan geconformeerd. Worden deze regels overtreden, dan wordt er tuchtrechtelijk opgetreden naar de betrokken makelaar toe. Dit heeft ook vergaande consequenties. Zelfs tot beëindiging van het lidmaatschap bij die branchevereniging.

Hoe ben ik als consument beschermd?

Wanneer u als opdrachtgever een conflict heeft met een makelaar, dan kunt u een klacht over deze makelaar neerleggen bij de klachtenafdeling van de betrokken branchevereniging. Wanneer via deze weg geen bevredigend resultaat wordt bereikt, kan deze afdeling zelfs besluiten om uw klacht door te zenden naar een betrokken tuchtcollege of geschillencommissie. Deze zal dan een bindend besluit nemen. Het grote voordeel voor u als consument is dat u geen (kostbare) rechtsgang via de rechter hoeft te nemen. Makelaars die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging kennen deze consumentvriendelijke procedure niet.

Geen beroepsaansprakelijkheid verzekering

Hoe werkt dat met de aansprakelijkheid bij makelaarskantoren? Iedere makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging heeft de mogelijkheid om een beroepsaansprakelijkheid verzekering af te sluiten. Deze kostbare beroepsaansprakelijkheidsverzekering keert schade uit aan de consument wanneer er fouten zijn gemaakt door de makelaar. Wanneer een makelaar zonder papieren werkt, niet gediplomeerd is of niet is aangesloten bij een branchevereniging is het (bijna) onmogelijk om een beroepsaansprakelijkheid verzekering af te sluiten. Dit impliceert dat u als consument de betrokken makelaar dus persoonlijk zult moeten aanspreken met alle risico’s van dien.

Hoe kan je als consument een goede makelaar herkennen?

Een goede makelaar is te allen tijde aangesloten bij één of meer brancheverenigingen in Nederland. Thans zijn er 3 brancheverenigingen voor de makelaardij actief in Nederland. Dit zijn VBO, NVM en Vastgoedpro. Wanneer het logo van een van deze brancheverenigingen op de website van een makelaar staat én in de opdracht van dienstverlening staat ook het lidmaatschap van de brancheverenigingen aangegeven én de officiële consumentenvoorwaarden zijn aan het document toegevoegd, dan bent u ervan verzekerd dat u met een erkende makelaar te maken hebt.

De makelaar staat toch op Funda?

Veel consumenten denken dat wanneer een makelaar of makelaarskantoor op Funda het woningaanbod aanbiedt, dat deze makelaar ook een erkende of gediplomeerde makelaar is. Dat is echter niet het geval. Funda maakt geen onderscheid tussen gediplomeerde en niet-gediplomeerde makelaars en dat maakt het best wel verwarrend. Pas op! Funda is dus geen kwaliteit keurmerk!

Brancheverenigingen op Funda

In het woningoverzicht op Funda staat altijd een van de logo’s van de brancheverenigingen vermeld. Zonder een bijgevoegd logo, heeft u dus te maken met een makelaar die niet is aangesloten bij een branchevereniging.

Welke makelaar moet u nu kiezen?

U bent in goede handen bij een makelaarskantoor met een goede reputatie, goede verkoopresultaten en jarenlange ervaring in het gebied waar u woont. Bovendien moet de makelaar aangesloten zijn bij VBO, NVM of Vastgoedpro én een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben.

Problemen in de woningmarkt

Ik heb het in mijn vorige blog ook al aangegeven, hoe langer ik in de makelaardij werkzaam ben (20 jaar, meer dan 1.200 verkochte woningen) hoe meer ongelijkheden, onrechtvaardigheden en problemen in de woningmarkt ik tegenkom. Het verkeerd of onvolledig informeren van klanten door makelaars is daar ook één van. Wilt u weten wie wij zijn en waar we voor staan, check hier onze 10 zekerheden.

Lees ook mijn andere blogs:

Heeft de wereldwijde corona crisis gevolgen voor de lokale woningmarkt?
Mag er tegen elkaar op worden geboden?
Je zal tegenwoordig maar een starter op de woningmarkt zijn!
Help! Ik mag maar 1x kijken zegt de makelaar!
Hoe werkt dat nu met de nieuwe regels voor starters en niet-starters in 2021?
 

Meer weten?

Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. 0228-351835, 072-5720066 of kom langs in ons kantoor in Bovenkarspel of Heerhugowaard

Naar boven