Mag er tegen elkaar worden opgeboden?

Door op 6 Juli 2020

U heeft het vast wel eens een keertje gehoord of mogelijk zelf meerdere malen. Misschien heeft u het ook aan den lijve meegemaakt. Het uitspelen van bieders op een woning. Het tegen elkaar op laten bieden. Sterker nog, een woning vlak voor het tekenen aan een andere koper verkopen.

Mag dat eigenlijk wel?

Ja, helaas wel. In een uitspraak van de Hoge Raad, in Nederland het hoogste rechtscollege, is bepaald dat wanneer een consument een woning verkoopt aan een andere consument, er pas sprake is van een rechtsgeldige koopovereenkomst wanneer deze twee consumenten een officiële koopovereenkomst beide hebben ondertekend. Deze uitspraak geeft makelaars ook de ruimte om allerlei deals te maken voordat de koopovereenkomst is ondertekend. Juridisch correct, maar moreel verwerpelijk.

Zo heeft de Hoge Raad het natuurlijk nooit bedoeld. Zij probeerde met de uitspraak ergens een lijn te trekken, duidelijkheid te scheppen. Echter er zijn in de markt altijd de slimste jongetjes en meisjes van de klas aanwezig die hun eigen interpretatie er aan geven.

Misbruik door makelaars

Weleens gehoord of zelf ervaren? Bijvoorbeeld de situatie waarbij vlak voor het tekenen door de koper op de koopakte te switchen naar een andere koper omdat deze een hoger bedrag op de woning biedt? Wist u dat het vaak de makelaar is die hiertoe het initiatief neemt door contact met de potentiële tweede koper op te nemen en te vragen of deze een extra bedrag bovenop de reeds overeengekomen prijs te doen? Officieel mag de makelaar nooit de prijs van de eerste koper vertellen, maar de werkelijkheid is helaas toch echt anders.

Dat komt ook door de uitspraak van de Hoge Raad. Goed bedoeld door de rechters maar dit geeft partijen, zoals een makelaar, de ruimte om een andere draai aan de regels te geven er zelf invulling aan te geven.

Oplossing

De brancheverenigingen in de makelaardij proberen met instructies naar hun leden toe wat recht is krom en wat krom is weer recht te praten. Ze proberen uitleg te geven of zelfs hele brochures uit te geven over dit onderwerp. Maar de oplossing is simpel. Gewoon niet doen. En bij overtreding de makelaar royeren. Dat is de enige manier om de branche zuiver te krijgen op dit vlak. Wanneer er mondeling een overeenstemming tussen twee partijen is bereikt dan dient dit direct per email vastgelegd te worden. Daarna binnen korte tijd de koopovereenkomst tekenen. Tussentijds vinden er geen gesprekken en onderhandelingen met andere partijen plaats. Vroeger noemden we dat gewoon 'een man een man, een woord een woord'.

Waarom geldt dit niet in de makelaardij? Raar toch eigenlijk?

Behartigt de makelaar de belangen van de klant of die van zichzelf? Een professionele makelaar dient transparant te werken en aan consumenten goed en duidelijk uit te leggen hoe processen en procedures verlopen. Staat de makelaar toe dat er ook met andere partijen wordt onderhandeld terwijl er reeds een overeenstemming is bereikt? Dan moet de makelaar dat van te voren ook aangeven.

Helaas nemen makelaars het niet zo nauw met deze transparantie. Het is aan u om met zo’n makelaar in zee te gaan als verkoper en/of koper. Stelt u maar eens de vraag aan de makelaar: is bij u ook 'een man een man, een woord een woord'? Echt waar?

Lees ook onze andere blogs.

Meer weten?

Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. 0228-351835, 072-5720066 of kom langs in ons kantoor in Bovenkarspel of Heerhugowaard

Naar boven