Deze maand nog snel en eenvoudig € 200,- besparen?

Door op 27 November 2020

Zet in 4 stappen uw energielabel op definitief

Wanneer u binnen 10 jaar verkoopplannen voor uw woning heeft adviseren wij als uw lokale en betrokken makelaar om nog uiterlijk in december uw “voorlopig” energielabel met een paar handelingen om te zetten naar een "definitief” energielabel. Na 1 januari gaat dit zelfde verplichte certificaat u honderden euro’s kosten!

Wat is er aan de hand?

Met de klimaatafspraken van Kyoto in 1997 en later de afspraken van Bonn, Kopenhagen en Mexico, zijn trajecten bedacht om de transitie naar een beter milieu daadwerkelijk handen en voeten te geven. Daarvoor is een tool ontwikkeld waarmee huizenbezitters algemeen kunnen aangeven hoe energiezuinig een woonhuis is.

Definitief energielabel verplicht bij verkoop

Wanneer u een woning bezit, heeft u een aantal jaar geleden van de overheid een “voorlopig” energielabel ontvangen. Dit systeem is in het leven geroepen om woningbezitters meer energiebewust te maken. Wanneer u uw huis wilt verkopen moet dat “voorlopige” label worden omgezet naar een “definitief” label. Heeft u bij de overdracht van de woning dan niet zo’n label, dan kunt u een forse geldboete verwachten.

Waarom heeft de Europese maatregel in het verleden niet gewerkt en zal dat in de toekomst wel gaan gebeuren?

De invoering van het energielabel moest woningeigenaren ook stimuleren om woningen eerst (extra) te isoleren voordat de woningen weer op de markt komen. Met het nieuwe energielabelniveau zouden huizen zich dan positief onderscheiden van woningen met een lager, minder gunstig label. In de praktijk ben ik de uitvoering van deze gedachte niet of nauwelijks tegengekomen.

Eerder keuze nieuwe vloer

Ook valt het niet mee om kopers te overtuigen dat het verstandig is om te investeren in energiebesparende maatregelen. Zeker wanneer het budget daartoe niet toereikend is. Er wordt eerder gekozen voor een nieuwe keuken, nieuwe vloer in de woonkamer of het vervangen van de badkamer. Zaken die je direct terugziet en waarbij het genot ook direct aanwezig is.

Klimaatconferentie van Parijs

In de toekomst zal het nut van energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van (extra) isolatie, het opwekken van energie door middel van zonnepanelen, windenergie, lucht/water warmtepompen en aardwarmtepompen steeds belangrijker worden. De gemaakte afspraken van de klimaatconferentie van Parijs in 2015 omtrent het verplicht en opgelegd terugdringen van de CO2-uitstoot én het verder oplopen van de energiekosten van traditionele fossiele energiebronnen, zullen hiervoor zorgen. Vergelijk het maar met hard rijden. Zodra er maar voldoende controles worden uitgevoerd en de boetes pijn in de portemonnee doen, zijn we bereid om onze snelheid aan te passen.

Veranderingen per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari kunt u niet meer op eenvoudige wijze zelf uw “voorlopig” energielabel omzetten naar een “definitief” energielabel. U dient gebruik te maken van een vakbekwaam energieadviseur die bij u langs komt om de woning op te nemen. Deze energieadviseur zal hierbij zo’n 1 ½ tot 2 uur bezig zijn om de woning op energiegebied in kaart te brengen. Dit kost u niet alleen tijd maar ook geld want de energieadviseur moet ook betaald worden. Daarnaast praten we over een commerciële activiteit (wordt dus niet door de overheid uitgevoerd), dus er moet ook wat verdiend worden. En u raadt het al, u gaat als consument zelf betalen.

U heeft dus nog slechts 1 maand de tijd om uw “voorlopig” energielabel om te zetten naar een “definitief” energielabel.

Hoe werkt dat zo’n definitief energielabel aanvragen?

Vraag voor 1 januari in 4 eenvoudige stappen uw definitieve energielabel online aan. 

1 - Ga naar de website van de overheid www.energielabelvoorwoningen.nl. Log in met uw DigiD code. Daar krijgt u uw woning in beeld en kunt u aangeven dat u een definitief label wilt aanvragen. 

2 - Vervolgens worden er een aantal algemene vragen gesteld over uw woning en een aantal specifieke vragen over de aanwezigheid van isolatie van uw woning (dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en glasisolatie). Ook zult u vragen krijgen over de CV ketel en de aanwezigheid van onder andere mechanische ventilatie en zonnepanelen.

3 - Om de aanvraag compleet te maken dient u een aantal zelf gemaakte foto’s bij de aanvraag toe te voegen.

4 - Nadat de vragen zijn beantwoord en de foto’s zijn geüpload, kunt u eenvoudig via het systeem een controleur kiezen die op afstand uw aanvraag snel beoordeeldt. De kosten van deze boordeling kost letterlijk een paar euro. Na de beoordeling ontvangt u het “definitieve” energielabel wat maar liefst 10 jaar geldig is.

Dus bij de verkoop van uw woning heeft u binnen 10 jaar perfect voldaan aan de verplichting om zo’n label te hebben en dat voor een fractie van de kosten die per 1 januari 2021 in rekening zullen worden gebracht.

"Maar ik heb al een definitief energielabel!"

We hebben het voor u uitgeprobeerd, en het werkt! U kunt gewoon opnieuw via www.energielabelvoorwoningen.nl een nieuw energielabel aanvragen. Deze is dan opnieuw voor 10 jaar geldig. Doen dus!

Hulp nodig bij het aanvragen van een definitief energielabel?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een "definitief" energielabel? Dan kunt u ons altijd bellen op 0228 351835 of 072 5720066 of mail naar info@makelaars-van-connect.nl. Als uw lokale makelaar met een wereldwijd netwerk, zijn wij u graag van dienst.

Ik heb het in mijn vorige blog ook al aangegeven, hoe langer ik in de makelaardij werkzaam ben (20 jaar, meer dan 1.200 verkochte woningen) hoe meer ongelijkheden, onrechtvaardigheden en problemen ik in de woningmarkt tegenkom. Goed bedoeld ingrijpen van overheidswege om groepen mensen ergens toe te dwingen, is daar ook één van. Wilt u weten wie wij zijn en waar we voor staan? Bekijk hier de 10 zekerheden van de Makelaars van Connect.

Benieuwd naar mijn andere blogs?

Bestaat er ook zoiets als makelaar beun de haas?
Heeft de wereldwijde corona crisis gevolgen voor de lokale woningmarkt?
Mag er tegen elkaar op worden geboden?
Je zal tegenwoordig maar een starter op de woningmarkt zijn!
Help! Ik mag maar 1x kijken zegt de makelaar!
Hoe werkt dat nu met de nieuwe regels voor starters en niet-starters in 2021?

Naar boven