De rente is gestegen… wel of niet een huis kopen?

De afgelopen maanden is de hypotheekrente behoorlijk gestegen. Zal deze trend zich voortzetten? Wat is een normale rente? Goede vraag, helaas heeft niemand de krant van morgen al gekregen. Maar maakt het trouwens veel uit of de rente stijgt als je een huis wilt kopen?

Even terug naar de basis. Staat de rente wel zo hoog? Wanneer je het vergelijkt met een jaar geleden moeten we dat inderdaad vaststellen. Maar de rente heeft in het verleden, in de jaren ‘80 veel hoger gestaan, zelfs op 13%. We kunnen dus concluderen dat we thans een “normaal” renteniveau hebben.

Kopen vs huren

Kopen of huren? Het is nog altijd interessanter om een woning te kopen in plaats van een woning te huren. Immers, huren stijgen door de jaarlijkse huurverhogingen. Dit in tegenstelling tot de hypotheekrente die ook voor langere perioden van 10, 20 en zelfs 30 jaar vast kan worden gezet. Zo ben je verzekerd van vaste en constante maandlasten. Die vastigheid is belangrijk om te hebben, zeker met fluctuerende zaken zoals nu de energiekosten.

En daarnaast, zie overigens ook maar eens een huurwoning te krijgen! De wachtlijsten bij woningbouwverenigingen zijn lang en een vrije keuze in welke woning en in welke buurt of omgeving je zou willen hebben is er in feite niet. Huren in de vrije sector is ook een kostbare aangelegenheid. Nee, dan is kopen ook in de huidige lastige woningmarkt met een iets hoger renteniveau nog steeds de beste optie.

Energielasten vs hogere rentelasten

De recente energiecrisis heeft ook pijnlijk aangetoond hoe belangrijk het is om een woning te hebben die energiezuinig is. Dat zou ook een goede reden kunnen zijn om bijvoorbeeld te verhuizen. Wanneer de wens bestaat om kleiner of groter te gaan wonen, is het handig om dit gelijktijdig te koppelen aan een woning die energiezuiniger is. De lagere energielasten compenseren dan de wat hogere rentestand weer.

En als de nieuwe woonstek nog niet het gewenste energiezuinigheidniveau heeft, dan kunt u naast het gebruik maken van bijvoorbeeld subsidieregelingen, ook 6% extra financiering krijgen bovenop de koopsom van de woning wanneer u energiebesparende maatregelen gaat nemen.

Energiebesparing nieuwe woning

Deze EBV maatregelen kunnen bijvoorbeeld het isoleren van de gevels, het dak, de leidingen of de vloer zijn. Maar ook HR++ beglazing, een warmtepomp of zonnepanelen. Helaas vallen energiebesparende maatregelen, zoals een HR-ketel, een zonneboiler, vloerverwarming of rolluiken niet onder de energiebesparende maatregelen waarmee je onder de 106%-regeling kunt vallen. Met de huidige energielasten en de huidige “normale” rentevoet zijn de energiebesparende maatregelen echter ook redelijk snel terugverdiend.

Of bestaande woning verbeteren?

Maar wat nu als u geen verhuisbehoefte heeft én u wilt lekker op de huidige locatie blijven wonen? Dan kunt u toch gewoon uw eigen woning onder handen nemen en energiezuinig maken? U bespaart hierbij op uw energielasten én uw woning zal door de investeringen ook in waarde stijgen en de courantheid bij eventuele verkoop verhogen. Ook hiervoor geldt weer dat door de besparingen op uw energielasten, de financiering van de investeringen ook met het huidige renteniveau redelijk snel zijn terugverdiend. Bovendien zal het wooncomfort door de aanpassingen aan de woning ook worden vergroot.

Waardestijging woningen

We kennen met z’n allen de gevleugelde uitspraak “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”. Maar het is een feit dat de waarde van woningen, los van tussentijdse schommelingen, altijd is gestegen. En zolang je niet hoeft te verkopen, op het moment dat de woning net iets minder waard is op dat moment, zal de waarde van je bezit alleen maar toenemen. Het huidige renteniveau zal daarbij niet in de weg staan.

Gratis hypotheek adviesgesprek

Wilt u weten wat uw financieringsmogelijkheden zijn voor de aanschaf van een nieuwe woning of verbouwing of verduurzaming van uw huidige woning? U kunt altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek. Wij zorgen uiteraard voor de koffie, cappuccino of kopje thee!

Full Service

Ik ben reeds langere tijd werkzaam in de makelaardij (20 jaar, meer dan 1.275 verkochte woningen). Gedurende die tijd heb ik geleerd dat het belangrijk is dat de klanten volledig ontzorgt kunnen worden. Wij bieden daarom volledige dienstverlening in huis aan! Verkopen, aankopen, taxaties én hypotheken. Alles onder 1 dak!

Wilt u weten wie wij zijn en waar we voor staan? Check hier onze 10 zekerheden.

Lees ook:
RE/MAX Connect door de tijd heen als innovatieve makelaardij
Is het kantelmoment in de woningmarkt aangebroken?
Wat te doen bij machtsmisbruik door makelaars?
Bel voor gratis advies over diverse woningzaken
Onze 10 zekerheden: hier staan wij voor
Al onze blogs

Meer weten?

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis in West-FrieslandMaak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. Bel 0228-351835, 072-5720066 of kom langs in ons kantoor in Bovenkarspel of Heerhugowaard

Naar boven