Is Virtual Reality de toekomst?

Door op 12 December 2022

RE/MAX Connect door de tijd heen als innovatieve makelaardij

De technische ontwikkelingen in de makelaardij gaan snel. Ik weet nog goed dat we vroeger, zo’n 20 jaar geleden met een fotorolletje met 36 foto’s snel naar de Hema gingen om gebruik te maken van hun 1 uur service om te kijken of de foto’s gelukt waren. Vandaag de dag is dit bijna niet meer voor te stellen.

Toen ik als RE/MAX makelaar aan de slag ging in 2005 was ik de eerste makelaar in de wijde omgeving die het belang van een goede presentatie in zag. Naast het gebruik van een 06-nummer op de borden en in advertenties, ben ik gaan werken met zogenaamde Video Compact Disc’s (VCD’s). Op deze schijfjes werd een diavoorstelling weergegeven waar meer dan 75 foto’s over elkaar heen vloeiden.

Omstreeks 2010 ging de VCD presentatie over in de Digital Versatile Disc presentatie (DVD). Inmiddels was het technisch haalbaar geworden om dit soort kwalitatief hoogwaardige beelddragers zelf te produceren en in iedere computer of DVD speler af te spelen.

In 2012 werden ook deze DVD-presentaties door mij op YouTube gepresenteerd. Zo kon iedereen via internet de diavoorstellingen overal waar een internetaansluiting was bekijken.

In 2013 werd de grote stap naar video gezet! Ik was op het idee gekomen om dit te gaan doen toen ik een video van een RE/MAX makelaar uit de Verenigde Staten had gezien, waarbij deze makelaar schreeuwend op z'n Amerikaans een woning aan het aanprijzen was. Ik dacht toen al: joh, dat is de toekomst! En ben toen al, weer als eerste makelaar in de wijde omgeving, begonnen met videopresentaties van woningen. Hoe mooi, lelijk, groot of klein de woning ook is, iedere woning krijgt dezelfde aandacht en de kracht van deze presentatietechniek. Je laat als makelaar ook zien dat je persoonlijk betrokken bent bij de woning die in de verkoop staat. Inmiddels zijn we ruim 650 video’s verder. En wordt deze techniek nog iedere dag ingezet!

Tijdens een internationale RE/MAX Conventie in Lissabon in 2017 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Virtual Reality (VR). Dat was in die tijd een meer dan indrukwekkende experience om met behulp van de VR-techniek letterlijk op iedere plek op de wereld midden in een woning te kunnen staan zonder dat je er fysiek aanwezig bent.

Het zou echter nog tot 2020 duren dat het daadwerkelijk technisch mogelijk was om deze techniek ook in West-Friesland te kunnen introduceren. Inmiddels zijn we zo’n 125 VR-presentaties verder!

Ik ben ervan overtuigd dat de constante innovatie van RE/MAX Connect een belangrijke bijdrage levert aan onze commerciële voorsprong op de concurrentie. We zijn niet voor niets nummer 1 wereldwijd én ook nummer 1 in West-Friesland.

Wat is nu Virtual Reality?

Virtual Reality is vrij vertaald virtuele werkelijkheid. Het is een computertechniek waarbij je als toeschouwer in een gesimuleerde omgeving wordt geplaatst. Om de ervaring te kunnen beleven heb je een speciale bril nodig om een stereoscopisch 3D-effect te krijgen. Zo’n VR-bril heb je in diverse varianten en prijsklassen.  Van een eenvoudige bril die iedere kijker bij een bezichtiging bij mij meekrijgt, tot aan high class exemplaren waarbij alle zintuigen van zien, horen of ruiken worden geprikkeld.

Met Virtual Reality wordt het gevoel gecreëerd waarbij je mentaal en fysiek in een andere wereld actief bent. Dit effect wordt bereikt door gebruik te maken van technieken als gyroscopische sensoren, versnellers en magnetometers. Door je zelf te verplaatsen in de ruimte waarin je fysiek bent, beweeg je gelijktijdig in de digitale virtuele wereld. Kijk overigens met een VR-bril ook alleen in die fysieke omgeving waar je geen gevaar kan oplopen door ergens tegenaan te botsen, te stoten of te vallen!

Leuk detail is om te vermelden dat de eerste VR-techniek al in 1956 werd ontwikkeld met een Sensorama viewer waar 3d beelden konden worden bekeken.

Wat zijn de ontwikkelingen in de toekomst van Virtual Reality?

Het fenomeen Virtual Reality is niet meer te stoppen. Zo wordt er al druk geëxperimenteerd met Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Dat zijn technieken waarbij naast de VR-beleving ook zaken extra kunnen worden geprojecteerd of toegevoegd. 

Er worden op dit moment applicaties ontwikkeld met behulp van Simultaneous Location and Mapping (SLAM) en Points Clouds  waarbij door het gebruik van GPS de werkelijkheid zeer realistisch wordt benaderd.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een compleet andere inrichting in een woning. Zou het niet cool zijn wanneer je bijvoorbeeld je eigen meubilair kunt projecten in een woning die je wellicht zou willen kopen? Of bijvoorbeeld dat je vanuit de te kopen woning de hele omgeving om de woning heen virtueel kan worden geïnspecteerd. Waar zijn bijvoorbeeld de scholen, winkelcentrum, sportfaciliteiten, de plek waar de hond kan worden uitgelaten of het openbaar vervoer? Sterker nog, hoe zien deze plekken er ook van binnen uit? Hebben we straks allemaal standaard een Google Glassbril op?

Op het kantoor van RE/MAX Connect straks “live” een woning bezichtigen?

Ik ben er van overtuigd dat we binnen een aantal jaar een ruimte op mijn kantoor hebben om daar virtual achter elkaar woningen te kunnen bekijken zonder dat je fysiek voor een eerste bezichtiging daadwerkelijk naar de woning toe moet gaan. Uiteraard moet je een woning altijd ook fysiek bekijken voor het juiste gevoel, maar wat zou door de kijker veel tijd kunnen worden bespaard door eerst een aantal woningen via VR/AR/MR te bekijken, de eigen meubelen daar in te kunnen projecteren, keukens te kunnen wisselen, badkamers digitaal aan te passen én de omgeving snel te kunnen ontdekken. Gaaf toch? Dit kun je dan samen met de makelaar doen waarbij bijvoorbeeld ook alle detail info van bijvoorbeeld de bouwkundige keuring die wij altijd van een woning ouder dan 10 jaar laten maken gelijk visueel mee kunt nemen.

Voor de verkopers van woningen zou deze techniek ook een uitkomst kunnen zijn. Immers, de verkoper heeft minder overlast van de bezichtigingen en hoeft ook niet iedere keer de woning weer “netjes” te maken.  

VR in de hedendaagse praktijk

RE/MAX makelaar Han van Wijk is de enige makelaar in geheel West-Friesland die Virtual Reality op grote schaal inzet om iedere woning van zijn woningaanbod te promoten. Zo krijgt bijvoorbeeld ook iedere kijker bij een bezichtiging een gratis VR-bril mee naar huis om op deze wijze doorlopend de woning extra te kunnen beleven. Gewoon vanaf de bank!

Wat zal de toekomst brengen?

Ik heb het de vorige keer ook al gezegd, hoe langer ik in de makelaardij werkzaam ben (20 jaar, meer dan 1.275 verkochte woningen) hoe belangrijker innovatief makelen wordt. Actief bezig zijn met Virtual Reality is daar ook één van. 

Wilt u weten wie wij zijn en waar we voor staan, check hier onze 10 zekerheden

Benieuwd naar mijn andere blogs?

Meer weten?

Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. Bel 0228-351835, 072-5720066 of kom langs in ons kantoor in Bovenkarspel of Heerhugowaard

Naar boven