Hoe koop je een huis?

Door op 18 December 2020

8 Tips om je niet gek te laten maken op de huidige huizenmarkt

Een huis kopen is een van de grootste uitgaven die iemand doet in zijn of haar leven. Ik verbaas me er nog iedere dag over hoe consumenten met deze enorm belangrijke beslissing omgaan. Huizenzoekers laten zich vaak onnodig onder hoge druk zetten om een beslissing te nemen. Graag wil ik u in deze blog meenemen in enkele gedachten en 8 tips om uw hoofd koel te houden tijdens uw huizenjacht.

Droom anders dan werkelijkheid

Het is een feit. Er is een groot verschil tussen de woning waar u van droomt en de harde werkelijkheid. Woningzoekers zijn geneigd om net een stapje verder, een treetje hoger, een maatje groter, een slagje mooier te kijken dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Deze opstelling leidt dan ook vaak tot teleurstellingen en het “steeds” misgrijpen bij het kopen van een huis. Vooral in deze rare en overspannen woningmarkt is het dus van belang om realistisch te blijven.

Tip 1 – Stel prioriteiten

Zet al uw wensen op een rij en geef ze prioriteiten. Wat is nu écht belangrijk voor u?

Tip 2 - Bepaal uw financiële mogelijkheden

Dat is toch logisch zult u denken? Je kijkt toch eerst wat je kan lenen? Hoe hoog de hypotheek zou kunnen zijn? Klopt, dat ga je ook als eerste doen voordat je de woningmarkt op gaat. Maar wat ik graag zou willen meegeven is dit: het gaat er niet om wat u kunt lenen, het gaat er om wat u wilt financieren. Het lijkt hetzelfde, maar is het niet. Wanneer uw nieuwe woonlasten straks bijvoorbeeld met € 200,- per maand omhoog gaan, stelt u uzelf dan ook de vraag of u nu ook iedere maand € 200,- overhoudt of kunt sparen. Of duurt iedere maand € 200,- te lang?

Tip 3 - Vergelijk hypotheken

Vraag bij diverse hypotheekadviseurs een vrijblijvend adviesgesprek aan en laat u door meerdere partijen adviseren. Net zoals u verschillende woningen vergelijkt, kunt u dat het beste ook met hypotheekadviseurs doen. Hier zit écht verschil tussen! Wij geven u graag onafhankelijk en vrijblijvend hypotheekadvies

Tip 4 - Neem de tijd

Neem de tijd om u te oriënteren op het soort huis. Wilt u een tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of vrijstaand woonhuis? Maar kijk ook naar ouderdom, isolatiewaarden, architectuur, praktische gebruiksmogelijkheden en de mate van luxe. Bovenal is de locatie van de woning het allerbelangrijkste. U kunt alles aanpassen aan uw woning behalve de locatie. Dat valt buiten uw invloedsfeer. Betrek uw vrienden, familie en kennissen hierbij. Zij kennen u het beste en kunnen u hierbij ook goed adviseren. Wat past bij u?

Het oriënteren kan ook digitaal via internet maar natuurlijk ook live in de woning. Nee, makelaars vinden dat niet leuk om te horen “we zijn oriënterend bezig” maar ik zeg altijd: een kijker nu, is een koper in de toekomst!

Tip 5 - Bekijk op afstand

Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om een woning met Virtual Reality te bekijken. Deze Matterport presentaties zijn goed te herkennen aan de zogenaamde Doll House View, een poppenhuis dus. U heeft deze wellicht wel eens gezien, zo’n doorsnede van een woning wat er een beetje vreemd uitziet. Bij zo’n woning kan je dus op afstand op zodanige wijze bekijken dat je er echt in staat. Leuk om te doen ook!

Tip 6 – Laat u niet onder druk zetten

Fijn, dan heb je je ideale en realistische woning gevonden die aan veel wensen voldoet, wordt je door de verkoopmakelaar onder druk gezet. “Tja”, zegt deze dan, “er zijn veel kapers op de kust, dus over de prijs valt niet te onderhandelen”. Of deze: “Ik heb reeds veel biedingen binnen, heeft u voldoende eigen middelen?”

Ook deze komt vaak voor: “We hebben zoveel interesse, u mag uw bieding uitbrengen en dan kijken we wel hoe we er mee omgaan en laten dat afhangen van de andere biedingen”. De aankoop van de woning wordt er zo niet leuker op, terwijl het wel een fijne gebeurtenis zou moeten zijn. Laat u niet door de makelaar opjagen of onder druk zetten. Loop hier direct van weg. Natuurlijk is dat dan jammer. Maar geloof mij, het zal u uiteindelijk een beter gevoel opleveren.

Tip 7 - Counselling selling

Doet de verkopend makelaar aan adviserend verkopen? Helpt de makelaar u in het maken van moeilijke beslissingen? Het klinkt zo tegenstrijdig. Als verkopend makelaars aankoopadviezen geven aan kopers. Maar niets is minder waar. Het gaat niet om snel een woning er doorheen proberen te drukken, maar om een goed overwogen transactie tussen verkoper en koper tot stand te brengen. Dat is goed voor de verkoper en dat is goed voor de koper. Het kopen en verkopen van een woning moet een feestje zijn, zonder verliezers. Counselling selling noem je dat.

Tip 8 – Stel vragen

Stel gewoon aan de verkopend makelaar vragen wanneer u twijfels heeft. Bijvoorbeeld twijfels over de bouwkundige staat, de te verwachtten onderhoudskosten of de waarde van de woning. Ga het gesprek hier dus over aan. Hoe goed is de makelaar voorbereid of bent u dan alleen maar “lastig”? Niets van aantrekken, het is uw grootste aankoop!

Heeft u hulp nodig bij het kopen van een woning? Bel 0228 351835 of 072 5720066 of mail naar info@makelaars-van-connect.nl voor meer informatie over onze aankoopbegeleiding. Als uw lokale makelaar met een wereldwijd netwerk, zijn wij u graag van dienst!

Ik heb het in mijn vorige blog ook al aangegeven, hoe langer ik in de makelaardij werkzaam ben (20 jaar, meer dan 1.200 verkochte woningen) hoe meer ongelijkheden, onrechtvaardigheden en problemen ik in de woningmarkt tegenkom. Het onder druk zetten van kijkers door makelaars, is daar ook één van. 

Wilt u weten wie wij zijn en waar we voor staan, check hier onze 10 zekerheden.

Benieuwd naar mijn andere blogs?

Meer weten?

Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten voor het kopen van een huis. Bel 0228 351835 of 072 5720066, mail naar info@makelaars-van-connect.nl of kom langs in ons kantoor in Bovenkarspel of Heerhugowaard.

Naar boven