Alkmaar

Alkmaar

Authentiek wonen met alle voorzieningen in de buurt

Alkmaar is een historische stad met een rijke traditie. Het kent een ideale combinatie van een karakteristieke sfeer met alle mogelijkheden om modern te wonen in de nabijheid van grote steden. Ontdek het authentieke van Alkmaar.

Historisch centrum

Alkmaar, de ‘Kaasstad’ van Noord-Holland, combineert een sfeervol historisch centrum met veel ruimte om te wonen in de buitenwijken. Het heeft maar liefst 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. Verschillende delen zoals de binnenstad en het Westerhoudkwartier zijn beschermd stadsgezicht. De prijzen van de woningen zijn nog stijgende in Alkmaar. Dat komt vooral door de aantrekkingskracht van het oude centrum, de vele voorzieningen en de centrale ligging ten opzichte van de grote steden en de Noordzee.

Hofjes en provinciehuizen

De karakteristieke oude grachten met cafés, restaurants en winkels maken van Alkmaar een zeer gewilde stad. Het staat bekend om z’n vele hofjes zoals onder andere het 16e-eeuwse Hof van Sonoy en het Wildemanshofje uit de 18e eeuw. Het fraaie Provinciehuis Bijlevelt stamt uit de 17e eeuw. En het indrukwekkende Provinciehuis Paling en Van Foreest staat aan de Zevenhuizen, vlak bij de stadssingels.

Traditionele kaasmarkt

Ook staat Alkmaar bekend om z’n kaasmarkt aan het Waagplein. Dit is al meer dan 4 eeuwen een traditie in de stad waar jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers op af komen. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad die nog kaas verhandelt op een traditionele wijze. Tegenwoordig zijn de kaasmarkten elke vrijdag, van april tot september, te bezichtigen.

Groot aanbod scholen

Alkmaar biedt diverse onderwijsinstellingen. Kinderen kunnen er van de basisschool tot en met HBO doorstromen. Na de basisschool is er een ruime keuze uit middelbare scholen met verschillende achtergronden. Kies bijvoorbeeld uit het relatief kleine Murmelliusgymnasium met minder dan 800 leerlingen of de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz met 3 vestigingen voor VMBO, HAVO en VWO. Het Petrus Canisius College is een katholieke scholengemeenschap met in totaal vijf vestigingen, waarvan drie in Alkmaar. En het Stedelijk Dalton College is een openbare scholengemeenschap voor VWO, HAVO en VMBO.

Ruime sportvoorzieningen

Sporters kunnen hun hart ophalen in Alkmaar. De stad staat bekend om de populaire voetbalclub AZ en kent naast een grote voetbaltraditie ook voorzieningen als dansscholen, sportscholen en zwembaden. IJsbaan de Meent is een sportcentrum waar ook andere sportverenigingen gevestigd zijn. In het overdekte Sportpaleis Alkmaar is een multifunctionele wielerbaan van 250 meter waar jaarlijks Nederlandse kampioenschappen plaatsvinden.

Maak een afspraak

Wilt u uw huis verkopen of een huis kopen in Alkmaar? Maak dan een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten voor Alkmaar.

Naar boven